Kira anlaşmazlığı davaları hakkında bilinmesi gerekenler.

  • redstonecaddegayrimenkulofisi@gmail.com tarafından redstonecaddegayrimenkulofisi@gmail.com
  • 2 yıl önce
  • Kiracı
  • 0

İzmir’deki Tüketici Hakem Heyeti Üyesi Salih Emrah Ertan’a göre, kiracı-ev sahibi anlaşmazlığı davaları 2 katından fazla arttı. DHA’ya yaptığı açıklamada bu bilgiyi paylaştı.

İzmir’deki Tüketici Hakem Heyeti Üyesi ve ara bulucu Avukat Salih Emrah Ertan, son dönemdeki enflasyon artışı ve deprem nedeniyle kiralık konut fiyatlarının yükselmesinin, kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmazlık yaşanmasına sebep olduğunu belirtiyor. Bu durumun mahkemelerdeki iş yükünü artırdığını vurgulayan Ertan, 2022 yılında bir sulh hukuk mahkemesinin iş yükünün iki katından fazla artarak 2 bin 500 dosya açıldığını söylüyor. Kira ihtilaflarına ara buluculuk zorunluluğunun getirilmesinin, bu iş yükünün bir nebze olsun hafifletilmesine yardımcı olabileceğini ifade ediyor.

Dava açmadan önce ara bulucuya başvurmak şart

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıklarda, dava açmadan önce ara bulucuya başvurma zorunluluğu bulunmaktadır.

Eylül ayında yürürlüğe girecek

Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki ihtilafların, ara buluculuk masasında çözüme kavuşturulması halinde, dava süreci daha kısa ve daha az masraflı olabiliyor. Bu konuda Tüketici Hakem Heyeti Üyesi ve ara bulucu Avukat Salih Emrah Ertan da aynı görüşte. Ancak bu düzenleme, eylül ayında yürürlüğe gireceği için, bu tarihten önce açılan davalarda ara buluculuk zorunlu değil.

Tek tarafli tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılıyor

Salih Emrah Ertan, ev sahiplerinin kira artışı için hukuki yollara başvurduğunu belirtirken, kiracılara da tahliyenin önüne geçebilmeleri için bazı önerilerde bulundu. Ertan, “Kiracılar kanuni haklarını biliyorlar, ancak bazı uyarıların yapılması gerekiyor. Örneğin, eğer kiracının oturduğu yer bir aile konutu ise, eşlerden sadece biri tahliye taahhütnamesini imzaladıysa, diğer eşin rızası olmadan kira sözleşmesi feshedilemez. Tahliye taahhütnamesi bir anlamda kira sözleşmesinin fesih sonucunu doğuran bir işlemdir. Bu nedenle tek taraflı tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılır ve diğer eş icra dairesine itirazda bulunabilir. Ayrıca, eşler mahkemeye başvurup oturdukları konutun aile konutu olduğunu tescil ettirerek kendilerini koruyabilirler” şeklinde konuştu.

Kira artışında limit beklentisi

Ertan ayrıca, deprem gibi olağanüstü durumlarda kira bedellerinin belirlenmesinde geçici olarak bir sınır konulabileceğini söyledi. Bu sınırın, eski kiracının tahliye tarihindeki kira bedeli baz alınarak belirlenebileceğini ve yeni kiracının bu sınırı aşmaması gerektiğini belirtti. Böylece, depremzedenlerinin yeni bir konut bulmaları kolaylaştırılarak, mağduriyetlerinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Ancak bu sınırlamanın geçici olması ve mal sahibinin kira bedelini belirleme yetkisinin tamamen elinden alınmaması gerektiğinin altını çizdi.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak